Wat kunnen we van Disneyland leren op het gebied van aanbestedingen?

Deze afbeelding laat het kasteel in Disneyland zien

Vorige week was ik met mijn gezin een paar dagen in Disneyland. Of zeg maar Hysterieland. Want hysterisch was het. Niet alleen vanwege de drukte, maar vooral vanwege de totale overprikkeling van Disneygeluiden, kleuren, geuren, schreeuwende kinderen en schaamteloos uitgedoste volwassenen. Van (lange) wachtrijen bij de meeste attracties, overpriced drinken en eten tot perfect uitgedachte attracties en mooie shows.

Maar wat heeft Disneyland nou te maken met mijn vakgebied, het schrijven van aanbestedingen? Het is niet direct de eerste invalshoek waaraan je zou denken, maar wel een leuke. Daarom geef ik vijf interessante inzichten na mijn bezoek aan Disneyland.

1. Zet de beleving centraal in aanbestedingen

Disneyland gebruikt geen storytelling, Disneyland ís storytelling. Van attracties tot wachtrijen en van parkindeling tot personeel. Elk onderdeel is deel van het Dinseyverhaal.

Ik geloof heel erg in het gebruik van storytelling bij het schrijven van aanbestedingen. Want juist met een verhaal raak je de lezer. Dat betekent niet dat we het plan van aanpak opstellen zoals een Disneyverhaal. Maar wel dat we een narratief kiezen dat de lezer overtuigt en waarin zijn behoefte centraal staat. Dat betekent dus ook dat we schrijven vanuit het resultaat voor de aanbestedende dienst.

2. Hoe concreter, hoe beter

Als je door Disneyland loopt, zie je dat overal over is nagedacht. En dat gaat verder dan de details in de attracties. Denk aan het personeel, de winkels, de gebouwen en zelfs de afvalbakken. Overal is over nagedacht.

Dat geldt ook voor een goed geschreven plan van aanpak. Het is belangrijk dat je toont dat je overal over hebt nagedacht. Van projectorganisatie tot risico’s tot nazorg. Je moet laten zien dat je het probleem van de aanbestedende dienst begrijpt, de oplossing beheerst en je door een goede voorbereiding niets aan het toeval overlaat.

3. Zorg voor een consistente merkbeleving

Een consistente merkbeleving bereik je door herkenbaarheid. Disney is dat door in elk onderdeel dezelfde eigen consistente stijl, toon en kwaliteit te hebben.

In aanbestedingen is een eigen consistente tone of voice en schrijfstijl ook belangrijk voor de herkenbaarheid. En dat geldt ook voor de overeenstemming tussen de kernwaarden van jouw organisatie en de kernwaarden van de aanbestedende dienst. Straal uit dat je degene bent die het beste past bij de opdracht.

4.  Het beste resultaat in aanbestedingen bereik je door optimale samenwerking

Disneyland is een hele grote geoliede machine. Duizenden medewerkers zorgen voor een optimale gastervaring. Of het nu gaat om een show, een attractie of de welbekende parade. Je ziet hoe goed de medewerkers met elkaar samenwerken. Iedereen is van begin tot eind betrokken.

En dat gaat nog weleens mis bij het opstellen van een plan van aanpak. De directeur die helemaal aan het eind nog even aan de inhoud gaat schaven. De projectleider die de aanbesteding ‘er een beetje bij doet’. Een aanbesteding doe je niet een beetje. Die vergt inzet en toewijding vanaf het begin. Door samen het probleem van de aanbestedende dienst te doorgronden. Samen de beste oplossing te bedenken. En samen creatieve invalshoeken te bedenken waarmee je meerwaarde biedt.

5. Continu verbeteren en feedback gebruiken

Disneyland verzamelt op allerlei manier feedback. Via social media, hun eigen website en app, of door bezoekers te bevragen. Met die feedback gaan ze vervolgens aan de slag. Door bijvoorbeeld attracties te verbeteren, concepten uit te rollen over andere parken of procedures efficiënter te maken.

Ook bij aanbestedingen ontvang je feedback van de beoordelaars. Dat kan vanzelfsprekend bij de gunning zijn, maar ook tijdens dialoogrondes of nvi’s. Gebruik die informatie om je proces, product of dienst te verbeteren.

Het schrijven van een aanbesteding kan voor sommige organisaties ook hysterisch zijn. Hopelijk heb je dan wat aan deze inzichten. En uiteraard helpen we je graag bij het opstellen van een winnend plan van aanpak. Neem hier contact met ons op.