Een aanbesteding schrijven is eigenlijk net als skiën

Aanbesteding schrijven en skiën lijken op elkaar.

Ik zit lekker met mijn laptop op schoot te genieten van de prachtige Oostenrijkse bergen. Ik ben namelijk op skivakantie. En extra leuk: onze zoon Sjors (3,5 jaar) gaat dit jaar ook voor het eerst skiën. Ik hoor je denken: wat heeft skiën nou te maken met het schrijven van een aanbesteding? Ik snap de verwarring. Daarom lees je hier onder 3 redenen waarom ik vind dat het meer op elkaar lijkt dan je in eerste instantie denkt.

1. Een aanbesteding schrijven en skiën gaat allebei met vallen en opstaan.

Toen ik voor het eerst op de ski’s stond, was ik net 4 jaar. Ik was met mijn ouders op vakantie in San Bernardino in Zwitserland. Van die vakantie kan ik me vooral herinneren dat het heel erg koud was. Het sneeuwde, er stond een gure wind en ik vond er niks aan. Totdat we worst gingen eten in een restaurant op de piste. En nu, 34 jaar later, sta ik iedere keer met een grote glimlach op de latten. In weer en wind, op welke piste dan ook.

De eerste keer dat je een aanbesteding schrijft, zie je ook door de bomen het bos niet meer. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een Programma van Eisen, een Aanbestedingsleidraad, een Nota van Inlichtingen. Allemaal termen waar je misschien niet eerder van had gehoord. Maar naarmate je vaker met het bijltje hakt, ga je beter tussen de regels doorlezen. Je snapt hoe de documenten zijn opgebouwd. Je kunt betere vragen stellen om de wens van de aanbesteder scherper te krijgen. Je plan van aanpak verbetert, omdat je beter snapt wat de aanbesteder wil lezen.  

2. De techniek van het schrijven van een aanbesteding en skiën verandert eens in de zoveel tijd.

Vroeger leerde je om parallel te skiën. Je ski’s waren daar ook helemaal op afgestemd. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment ski’s van 2.10 meter had. Tegenwoordig zijn mijn ski’s 1.86 meter. En veel breder, omdat de bochten op een heel andere manier worden aangesneden: carven.

Ook in de wereld van aanbestedingen verandert er genoeg. Zo is er vanuit de Rijksoverheid steeds meer aandacht voor heldere, leesbare en minder lijvige aanbestedingsdocumenten. In mijn tijd als adviseur bij Loo van Eck heb ik de UBR|HIS ook geholpen bij het verhelderen van hun aanbestedingsdocumenten. Onder andere door het beschrijvend document aan te pakken. In het beschrijvend document staat bijvoorbeeld informatie over de gevraagde dienstverlening, de procedure en beoordeling. Dat schrijven schrappen is, bleek daar wel uit. En die trein is verder gaan rijden. Aanbesteden op 3 A4 is tegenwoordig steeds vaker de norm. En dat geldt dus ook voor jouw plan van aanpak. Daar vragen ze tegenwoordig ook om heldere en leesbare teksten.  

3. Na het schrijven van een aanbesteding en een dagje skiën smaakt het (0.0) biertje heerlijk.

Na een dag sporten en calorieën verbranden, is er niets lekkerder dan een koud biertje in de zon. En misschien nog wel lekkerder: je skischoenen uitdoen. Genieten van het moment, van het uitzicht en afhankelijk van waar je bent, de rust.

Het moment waarop je de aanbesteding instuurt is net zo’n moment. Je hebt er weken naartoe gewerkt. Je hebt de juiste procedurele stappen gezet. En een plan van aanpak ingeleverd waar je achter staat. Je kunt, samen met je team, even genieten van een biertje. Want het schrijven van een aanbesteding is een pittige klus. 

Wil je ook genieten van een biertje na het insturen van een mooie aanbestedingstekst?

Wij helpen je graag met het schrijven van een goede tekst. Neem snel contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek.