Schrijven is een feestje. Tenminste, dat vind ik. Voor veel mensen is het helaas geen feestje, maar een moetje. Vaak geldt dat al voor een een verjaardags- of kerstkaart. Mijn vriendin heeft ook liever dat ik die kaartjes schrijf. “Dat kun jij toch veel beter”, hoor ik dan. Laat staan dat deze groep mensen teksten voor een aanbesteding of een offerte moet schrijven. Behoor jij tot die groep? Dan help ik je graag met 3 schrijftips.
Bezint eer ge begint.
Vergelijk het met boodschappen doen. Als je geen lijstje maakt, kom je met allemaal boodschappen thuis die je niet wilde halen. En vermoedelijk ben je ook producten vergeten die je juist wel nodig had.
Met schrijven werkt het precies hetzelfde. Door gewoon te beginnen met schrijven, maak je het jezelf veel lastiger. Denk daarom eerst na over 3 dingen. Wat is mijn doel? Wie is mijn doelgroep? Wat is het onderwerp? Dat is het fundament van jouw stuk. Of het nou een offerte, aanbesteding of een brief is. Als je die 3 elementen hebt bepaald, maak je het jezelf veel gemakkelijker. Je weet namelijk wat je lezer wilt weten. En je weet wat je zelf wilt vertellen.
Zorg dat je de vragen van de lezer beantwoordt.
Schrijvers willen graag veel vertellen. Daarmee laten ze zien dat ze kennis van zaken hebben (vinden ze). Het betekent echter niet dat ze ook de informatie opschrijven die de lezer wil weten. Bedenk daarom eerst wat de lezer allemaal wil weten. Zet die vragen op een rijtje en schrijf het antwoord eronder. Op die manier heb je al de leidraad voor de tekst. Als je namelijk een boodschap vertelt, krijgt de lezer daarna vaak een vraag in zijn hoofd.
Schrijf je bijvoorbeeld een advies. Dan heeft de lezer de volgende 3 vragen:
- Wat is het advies?
- Wat zijn je argumenten?
- Met welke kanttekeningen moet ik rekening houden?
Bij een aanbesteding maken ze dit heel makkelijk voor je. Daar staan de vragen die ze hebben op een rij. Toch zie ik heel vaak dat organisaties geen antwoord geven op de vragen in een aanbesteding. Of dat er eerst een heel verhaal komt, voordat ze het antwoord geven. |
Schrijf zoals je spreekt: actief en eigentijds.
De vorige 2 tips gaan over het geraamte van de tekst en de invulling daarvan. Deze 3e tip gaat over schrijfstijl. Want niet is vervelender dan een tekst die vol staat met de hulpwerkwoorden ‘zullen’, ‘worden’, of ‘kunnen’. Of oubollig taalgebruik als ‘conform’, ‘middels’ of ‘in het kader van’. Die schrijfstijl zorgt ervoor dat de lezer snel afhaakt. Houd je tekst juist prettig leesbaar door te kiezen voor een vlotte schrijfstijl. En kies voor zinnen die je ook gebruikt als je met vrienden of collega’s spreekt.
Ik garandeer niet dat schrijven hierna een feestje voor je wordt. Maar je maakt het in ieder geval makkelijker voor jezelf. En lukt het niet? Dan helpen wij natuurlijk graag verder. Neem dan contact met ons op. |